Regler

Serven

Alla servar slås underarms, från eller under midjehöjd. Precis som i tennis slås den första serven från forehandrutan och sedan växlar man mellan forehand- och backhandrutan. Servaren måste stå bakom servelinjen mellan mittlinjen och sidoväggen och släppa bollen bakom servelinjen vid själva serven. Bollen skall slås över nät och studsa i serverutan (eller på dess linjer) på diagonalt motsatt sida. Bollen kan fortsätta att studsa i väggen, men om den efter studs i mottagarens serveruta träffar gallret, då är det servefel. Man har liksom i tennis två servemöjligheter. Servemottagaren kan efter studs välja att slå bollen innan eller efter det att den träffar i sidoväggen och/eller bakväggen, men bollen får aldrig studsa mer än en gång på egen sida. När bollen har träffat i rätt serveruta och bollen har returnerats korrekt, så är hela planen i spel. Boll som returneras direkt i motståndarens bak- eller sidoväggar är ute. Serven går om ifall bollen nuddar nätkanten och går in i serverutan eller om den efter nättouch studsar två gånger eller mer i serverutan och sedan går in i gallret. En serve som nuddar nätkanten och sedan studsar en gång i serverutan och därefter direkt i gallret är fel.

Spelet

Under spelets gång så får bollen växelvis studsa max 1 gång på egen sida. En spelare kan välja att returnera bollen på volley eller låta bollen studsa, direkt eller efter väggkontakt, en gång i marken. Mottagaren kan returnera bollen direkt tillbaka till motståndarnas planhalva eller alltså låta bollen studsa i vägg på egen sida, ”valla” bollen, för att slå tillbaka den. Om bollen däremot träffar stängslet på egen sida så vinner motståndaren poängen.

Hur man vinner poäng

I padel vinner man poäng om:

  • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
  • Motståndaren slår bollen i nät
  • Motståndaren slår bollen ut, d v s antingen direkt utanför banan eller direkt i en av väggarna på motståndarens planhalva
  • Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat och returnera.
  • Motståndaren slår bollen i eget galler
  • En motståndare träffas av bollen

Poängräkning (som i tennis)

Poängräkningen i padel är densamma som i tennis, dvs 15, 30, 40 och game. Om det står 40-40 måste man vinna två poäng efter varandra för att vinna ett game. Padelmatcher avgörs oftast i bäst av 3 set med tiebreak i varje set vid ställningen 6-6. Laget som först kommer till sju poäng vinner gamet och setet, under förutsättning att det är med en marginal av minst två poäng.